La campanya electoral espanyola, sense gaire moviment local i amb propostes generals

Des de dijous passat, la campanya electoral al Parlament espanyol està en marxa arreu de l'estat i els candidats dels diversos partits polítics han començat a viatjar per tot el territori per presentar les propostes electorals, amb la finalitat d'aconseguir resultats favorables el dia 20 de novembre.

El Congrés dels Diputats
El Congrés dels Diputats
El Congrés dels Diputats
El Congrés dels Diputats


Aquestes eleccions estan marcades per la situació econòmica i, a Catalunya, pel clima de reivindicació nacional. Els sondejos previs del 31 d'octubre apunten a una clara victòria del Partit Popular (PP) i una baixada en vot i escons de l'actual partit al govern, el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE).

Els altres partits que durant aquesta legislatura han estat a l'arc parlamentari espanyol també participen al debat electoral i intentaran aconseguir el màxim de diputats a les circumscripcions on presenten llista, tot i saber que no tenen possibilitats de presidir el govern espanyol. En aquest sentit, els partits polítics que només es presenten a les quatre circumscripcions catalanes, Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya els Verds, poden jugar un paper important en el cas de que el partit guanyador de les eleccions obtingui una majoria relativa i necessiti dels vots favorables o de les abstencions dels grups parlamentaris per formar govern. Un fet poc probable segons els darrers sondejos, que apunten a una majoria absoluta del PP.

La circumscripció de Tarragona és un exemple de la preocupació per part de CiU i del PSC-PSOE per la pujada del PP, que podria ser la força més votada a la capital del Tarragonès. Això restaria pes estratègic a les altres formacions, i en el cas del PSC-PSOE difucultaria encara més la possibilitat de formar govern.

Aquesta campanya electoral s'han fet poques propostes concretes sobre el territori, perquè l'atenció s'ha centrat bàsicament en temes econòmics i de gestió de l'administració pública. A la zona tarragonina, el tema més mediàtic és l'eix mediterrani ferroviari, que es connectaria amb el Port de Tarragona, i els beneficis de la proposta del pacte fiscal que defensen CiU i ERC, aquest últim amb el nom d'independència fiscal.

Cartells de PxC a la Plaça Petita (FOTO: Gilbert Molons)
Cartells de PxC a la Plaça Petita (FOTO: Gilbert Molons)


A Riudoms, la campanya electoral no és tan activa com en altres comicis electoral i els partits no tenen previst cap acte de presentació de les propostes electorals. CiU va organitzar diumenge al matí una clotxada popular on hi va assistir el candidat al Congrés de Diputats per Tarragona, Jordi Jané i els militants i simpatitzants del partit. Els dimarts 8 i 15 de novembre, i els dijous 10 i 17, també està programat "Ciu Riudoms us pren la pressió", per prendre la pressió arterial i fer la prova de sucre en sang a qui ho vulgui.

A més, en aquesta ocasió hi ha menys propaganda electoral que en les últimes eleccions al Parlament de la Generalitat de Catalunya o les municipals del mes de maig. Però, sorprenentment, s'han penjat cartells de Plataforma per Catalunya a la Plaça Petita, un partit que no té organització al municipi.

FemSafareig.cat s'ha posat en contacte amb els caps dels grups polítics presents al Ple de l'Ajuntament però no ha rebut resposta.

 

Podeu seguir la campanya electoral a les Corts espanyoles del dia 20 de novembre a FemSafareig. Tota la informació de com es preveu la jornada el dia abans i l'evolució de les votacions el mateix dia de les eleccions, a www.femsafareig.cat

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.