"La gent ha entès que quan posin la butlleta a l'urna no estaran votant a un sol, ens estaran votant als dos"

Entrevista a Sergi Pedret i Isabel Gómez, co-candidats a l'alcaldia per Junts

Paula Montalvo

Periodista

Sergi Pedret i Isabel Gómez, en la fotografia feta per la revista L'Om
Sergi Pedret i Isabel Gómez, en la fotografia feta per la revista L'Om

Isabel Gómez (IG) i Sergi Pedret (SP) es presenten enguany en co-candidatura. Tal i com ells la denominen, un "format innovador" al nostre municipi, amb el qual es repartiran els quatre anys d'alcaldia.

Qui és la Isabel Gómez i qui és el Sergi Pedret? 

IG: En l'àmbit professional, treballo des de fa 11 anys en una empresa química, ara en el departament de recursos humans. Sóc periodista i publicista. Però en el vessant més personal sóc esportista (ara menys, per la situació temporal en què em trobo), però sempre he encabit l'esport en el meu dia a dia. 

SP: I jo sóc riudomenc, pare de la Juliette i la Lua, i des del desembre del 2018 tinc l'honor de ser l'alcalde del nostre poble. Professionalment, em dedicava al subministrament de productes per la hidràulica fins que vaig entrar a l'alcaldia. M'agrada descriure'm com una persona propera, familiar, que m'agrada fer coses amb els amics i participar en les activitats del poble. 

Creieu que els riudomencs han entès el format de la co-candidatura? 

IG: Des d'un principi hem explicat la fórmula del '2+2', que és molt clar i vam decidir explicar-ho d'una manera transparent. Crec que la gent ha entès que el Sergi serà alcalde els dos primers anys i jo els dos següents. La gent quan posi la butlleta a l'urna, té clar que en els pròxims anys tindrà dos alcaldes 

SP: És senzill. Teníem decidit des d'un inici fer aquest canvi. Podríem no haver-ho explicat, però volíem explicar-ho i ser transparents amb la co-candidatura. 

Teníem decidit des d'un inici fer aquest canvi. Podríem no haver-ho explicat, però volíem explicar-ho i ser transparents amb la co-candidatura

Isabel, fas el salt a la política local des de zero i directament per arribar a l'alcaldia. Creus que estàs preparada? 

IG: Com a riudomencs, molts compartim el fet de sentir-nos orgullosos del nostre poble, estimar-nos Riudoms... I s'ajunta amb un moment professional en què puc dedicar el temps per fer el pas. A més, tinc dos anys per a fer el traspàs i poder conèixer des de dins l'Ajuntament, acompanyant el Sergi. Però no deixa de ser un repte. 

SP: A banda, per a ser alcalde has d'aprendre coses, però n'hi ha d'altres d'innates: capacitat de gestió, organització, vocació de servei al ciutadà... I tot plegat, la Isabel ho té. 

Com valoreu l'equip que presenteu? 

SP: Genial. 

IG: Tenim el millor equip. Estic molt contenta de l'equip que hem format. El plantejàvem com un equip que no fos 'del Sergi' ni de 'la Isabel'. 

SP: Volíem que s'assimilés a la realitat del municipi, que qualsevol riudomenc mirés la llista i pogués veure algú a qui assimilar-se. 

IG: I es pot veure: gent d'edats diferents, entorns i veïns de zones diferents... És molt transversal. 

Què proposeu des de Junts en qüestió d'habitatge per Riudoms? 

IG: En matèria d'habitatge i relacionat amb el nucli antic, volem fer-lo atractiu perquè la gent vulgui anar-hi a viure. Cal esponjar-lo, crear espais verds, zones d'aparcament, que hi hagi cases amb llum... Però també cal ajudar a les persones perquè hi puguin anar a viure: subvencionant la restauració de façanes, bonificant part de l'IBI als menors de 35 anys, buscant mètodes alternatius com la masoveria urbana... En definitiva, incentivar que la gent vagi al nucli antic. A més, també s'ha d'evitar que la gent jove marxi del poble quan s'independitzi i, amb això, s'ha de parlar amb propietaris amb pisos buits perquè tothom hi guanyi. 

SP: Això cal fer-ho amb una relació publicoprivada. Pensar que la problemàtica de l'habitatge a Riudoms el solucionarà l'Ajuntament és irreal. S'ha de fer en col·laboració amb els propietaris. Des del consistori, cal estar al costat de les persones propietàries i apropar-les als interessants en viure-hi. 

Quines són les propostes en matèria de dinamització econòmica? 

IG: Podem detectar tres branques: empreses i emprenedoria, el comerç i el turisme. Pel que fa a emprenedoria, està el cas de les Escoles Velles i el seu nou espai de coworking. Hem d'impulsar el polígon de Don Felip per atraure nova indústria 

SP: Crec que una assignatura pendent és que ens agrada viure a Riudoms, però ens falta poder-hi treballar. Des de l'Ajuntament hem de facilitar-ho. Des d'emprenedors fins a l'arribada de grans empreses. Qualsevol? No, prioritzem l'arribada del sector agroalimentari per l'entorn que té Riudoms. I també del tecnològic, perquè són el futur. 

IG: En turisme, cal apostar més en Gaudí. Ja s'ha explotat, però cal seguir en la línia de crear més activitats al seu entorn. A més, també hem detectat un sector esportiu que busca turisme en l'interior, i cal buscar línies de noves rutes cicloturístiques ofertar nous allotjaments al nostre poble perquè la gent pugui fugir de la costa massificada. I amb el comerç riudomenc cal seguir impulsant formacions per als comerciants i continuar amb la taula de comerç local. 

SP: Per a seguir sent referents arreu de la comarca hem d'aconseguir que els riudomencs comprin a Riudoms, però també els veïns de pobles del voltant, pensin en Riudoms per a venir a comprar si algun producte no el té al seu municipi. 

Hem d'impulsar el polígon de Don Felip per a l'arribada de noves indústries

Què proposeu en l'àmbit de la pagesia? 

IG: Hem estat un poble molt arrelat a la pagesia, però professionalment no està havent-hi un relleu. Proposem establir vincles amb escoles de jardineria per oferir beques i que els nostres pagesos puguin acollir joves que treballin i aprenguin la professió als nostres terrenys i cultivant els nostres productes. També creiem necessària la creació d'una Guàrdia Rural perquè, en temps de collita, pugui patrullar els camins i que siguin més segurs. 

SP: És evident que s'ha de posar en valor la pagesia, hem de presentar el nostre producte al territori. Tenim l'oli, l'avellana i la verdura, i hem d'aconseguir que estigui reconegut i promocionar-lo amb una marca: 'Horta de Riudoms'. Que sigui una marca de prestigi, qui ho compri sabrà que compra bo i de proximitat. Alhora, seguir-lo promocionant amb actes com són la Gastrofira. 

IG: També cal treballar per assegurar l'aigua en el context de sequera en què ens trobem, buscant alternatives. I volem dotar els pagesos d'un espai dins del poble per a fer xerrades o simplement per a compartir experiències i fer reunions. Volem crear la Casa de la Pagesia.

SP: Serà tornar-los una cosa que ja és seva: reformar l'antiga Cambra Agrària (l'edifici de Serveis Socials i el Jutjat de Pau, aquests serveis anirien a l'actual 'Espai Teatre') i habilitar-lo per als sindicats de pagesos. 

Quina visió teniu en sostenibilitat i medi ambient a Riudoms? 

IG: La sostenibilitat ha de ser transversal en totes les regidories. Si pensem en una festa, cal que tot sigui sostenible: els gots, menjar... Hem de ser referents. Tota la transició cap a leds en l'enllumenat, també volem impulsar una comunitat energètica i continuar instal·lant plaques solars en altres edificis públics. En mobilitat també és important: carregadors de vehicles elèctrics, instaurar vehicles elèctrics a la flota municipal... 

SP: Qualsevol acció que fem com a municipi ja ha d'incloure la clau de sostenibilitat i medi ambient, perquè si no, no serem capaços d'avançar en aquesta línia. Però també hem de fomentar la mobilitat a peu i en bicicleta. A Riudoms tenim el costum de moure'ns sempre en cotxe. Des de l'Ajuntament hem de treballar per a canviar aquest hàbit, però no només a Riudoms, sinó que hem d'intentar connectar el nostre poble amb municipis del voltant en bicicleta. Sobretot amb Reus. Quants riudomencs van cada dia a Reus? Per què alguns d'ells no poden fer-ho en bicicleta?

Què porteu des de Junts en matèria d'urbanisme? 

SP: Cal prioritzar la mobilitat a peu, com comentàvem. El Pla de Mobilitat és un document clau i ja s'està començant a implementar, i marca les actuacions dels pròxims anys: nous aparcaments en el casc urbà i prioritzar les voreres amples perquè els vianants puguin caminar tranquils. Veurem un gran canvi al carrer Sant Antoni i a l'avinguda Pau Casals. Aquesta és la prioritat, però com a segona fase també volem treballar en fer circuits segurs que van des del centre del poble a les escoles. 

IG: També volem tenir les converses necessàries amb les administracions per a crear noves rotondes d'entrada al poble. Sobretot per entrar al Molí d'En Marc, perquè hem vist un canvi en els darrers dos anys molt gran en la urbanització de la zona; i una segona a la sortida cap a Montbrió.

Quines sensacions teniu sobre els resultats? 

SP: A mi m'agrada explicar que el dia de les eleccions tots comencem igual: amb una urna buida. A partir d'allà, les propostes i la feina feta acaben marcant el resultat. Venim d'una legislatura totalment imprevista, però que hem sabut encarar bé i que hi hem fet front. A més, som hereus del Riudoms que han fet els governs anteriors, un poble que estimem i que volem continuar amb les nostres propostes continuistes, que vull acabar en aquests dos anys que em queden com a alcalde.

IG: La feina està feta, i ben feta, i amb propostes atractives. A més, amb un bon equip. Tot plegat és una fórmula que és bona. 

SP: Per tant, tenim bones sensacions. 

Creieu que és possible que perdeu el govern i passeu a l'oposició? 

IG: No ho contemplem. 

SP: No, no ho contemplem. 

IG: Per aquesta fórmula que comentàvem anteriorment. 

SP: Possibilitats hi són totes, és evident. Però la feina feta i les propostes realistes, crec que és una combinació perfecta per a seguir formant part del govern.

Si en algun moment heu de pactar, amb qui esteu disposats a fer-ho per a formar govern? 

SP: Nosaltres treballem amb l'objectiu que no tinguem la necessitat de pactar amb ningú per a formar govern. Si ens cal, en aquell cas haurem de valorar quines propostes ens trobem amb qui vulgui ser govern i quina seria l'aritmètica. Però no ho hem pensat ni ho hem treballat. 

Estaríeu disposats a pactar amb el PP o el PSC? 

IG: Com que no ens plantegem la circumstància d'haver de pactar, tampoc pensem amb qui ho hauríem de fer. En tot cas, si arriba el moment, escoltarem a tothom i veurem què se'ns proposa. 

SP: És evident que amb algunes formacions t'hi sents més proper que amb altres, i seria un punt important a tenir en compte. Però a hores d'ara treballem perquè el govern de Riudoms no hagi de dependre d'acords per a poder-se formar. 

No ens hem plantejat amb qui pactar perquè treballem per no dependre de cap acord per a governar

Si hi hagués un equilibri massa fràgil que no permetés fer aquest canvi d'alcaldia que proposeu a mig mandat, què passaria? 

SP: Nosaltres fem una proposta molt clara i molt ferma: dos anys jo i dos anys la Isabel. Aquesta també seria una condició a l'hora d'arribar a un acord i si hem de governar amb algú. Però la condició és clara i la mantindrem fins al final. 

Si arribeu a governar, quin Riudoms hi haurà l'any 2027? 

SP: Hi haurà un Riudoms més agradable, on viure-hi ens agradarà encara més, participatiu on socialment tothom s'hi podrà sentir més identificat. Però, alhora, més professional, més dinàmic econòmicament, amb més opcions de treballar-hi i on més orgullosos ens podem sentir del nostre municipi. I, sobre tot, hi haurà el Riudoms que haurem fet entre tots els veïns i veïnes. 

IG: Perquè un dels objectius que tenim entre mans és la creació d'uns consells d'experts que assessorin les regidories al llarg del mandat i per a fer participar a la gent de Riudoms. Però a banda, també afegiria que Riudoms tindria la primera alcaldessa de la seva història. 

SP: Sobre tot un Riudoms més agradable per a les persones i fet amb les persones.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.