EN ECONOMIA LOCAL, TANT FET, TANT PER FER

CiU Riudoms

vot_-01.jpg
vot_-01.jpg
Les propostes en l’àmbit econòmic de la candidatura de CiU es basen en dos elements principals: la consolidació de les actuacions fetes al llarg dels darrers anys i la implementació de noves propostes.

Durant aquests anys, hem treballat en múltiples àmbits, tals com:

  1. La contenció fiscal, congelant bona part dels tributs municipals i introduint importants bonificacions pels veïns en una situació més desafavorida.

  2. La promoció del comerç local mitjançant diferents campanyes i iniciatives com el Mercat de Nadal; la Ruta de Tapes; les Botigues al Carrer; Per Sant Jordi, Comerç Local; Casal i Comerç Local; Simultàniament, per mantenir viu el nucli antic, hem bonificat les taxes a aquells comerços que s’hi han volgut implantar o remodelar el seu establiment.

  3. La dinamització de la Fira de l’Avellana, com a pol d’atracció de visitants i aparador de l’economia local, generant un impacte econòmic de desenes de milers d’euros al nostre poble.

  4. La defensa de l’agricultura i el dret a viure de la terra, gestionant una borsa de finques agrícoles, facilitant una xarxa de camins municipals en bon estat, promocionant els productes agrícoles de Riudoms i donant suport a les organitzacions agràries i reivindicacions del sector.

  5. La potenciació de Riudoms com a poble de referència pels ciutadans de municipis veïns ha facilitat la generació de riquesa en els comerços i activitats locals. Aquest fet és degut a la capacitat d’atracció que generen els nostres serveis com ara el Teatre del Casal Riudomenc, el Centre d’Assistència Primària, el Centre de Formació i Tecnificació de la Federació Catalana de Futbol, la Biblioteca, l’Escola de Música, l’Institut, l’oficina de BASE, etc.


 

Així doncs, fonamentant-nos en la feina feta, proposem un programa econòmic, estructurat en diferents eixos, que permeti fer un nou salt endavant al poble.

La Fira de l'Avellana, aparador de l'economica local (Fotografia de CiU Riudoms)
La Fira de l'Avellana, aparador de l'economica local (Fotografia de CiU Riudoms)


Aquestes propostes són el resultat de la participació de més de 150 persones en múltiples reunions de treball, de les aportacions dels diferents sectors i col·lectius econòmics del nostre poble, i de la recollida de les propostes que de manera individual ens han fet arribar molts veïns del poble.

 

Eix 1. Talent, emprenedoria i noves tecnologies

Proposem un Programa d’Emprenedoria que fomenti la creació de noves activitats econòmiques, consistent en:

  • Incentivar els emprenedors, especialment els joves de Riudoms, mitjançant un pla d’ajudes a les despeses d’implantació i als costos de seguretat social del primer any.

  • Facilitar un espai municipal de coworking (tipus viver d’empreses multidisciplinars) per acollir nous autònoms i petites empreses de nova creació i així, reduir costos.

  • Treballar amb els centres de formació del Camp de Tarragona per a la detecció d’alumnes amb talent i facilitar-los-hi la seva implantació empresarial a Riudoms.

  • Dotar tot el poble de màxima connectivitat a internet, facilitant l’arribada a Riudoms de la tecnologia 4G i de la fibra òptica a les empreses i domicilis particulars.


 

Eix 2. Pla de Dinamització del Comerç Local

El comerç està immers en un intens procés d’evolució, ja que l’activitat comercial es desenvolupa en un entorn cada cop més competitiu i dinàmic. El Pla de Dinamització del Comerç Local, que redactarem juntament amb els comerciants, detectarà i oferirà solucions pràctiques que ajudin al sector a augmentar la seva competitivitat. El Pla, entre altres accions, contindrà:

  • La creació i dinamització de la Taula del Comerç Local on es decidiran múltiples accions conjuntes del sector.

  • La creació i desenvolupament d’una marca de Comerç Local de Riudoms.

  • El redisseny i potenciació de les campanyes actuals de promoció.


 

Eix 3. Foment de l’economia i el treball

En aquest àmbit, s’ampliaran les funcions del Patronat de la Fira de l’Avellana per a convertir-lo en un organisme amb les següents atribucions:

  • L’atracció d’empreses cap al nostre poble per tal que s’instal·lin a Riudoms i generin ocupació.

  • La dinamització de les zones industrials existents al nostre poble.

  • La gestió de programes d’inserció laboral.

  • L’organització, tal com ha fet fins ara, de la Fira de l’Avellana.


 

L'agricultura, un dels eixos estratègics del desenvolupament econòmic de Riudoms (Fotografia CiU Riudoms)
L'agricultura, un dels eixos estratègics del desenvolupament econòmic de Riudoms (Fotografia CiU Riudoms)


Eix 4. Agricultura

Les propostes en l’àmbit de l’agricultura s’articulen en dos grans blocs:

 Infraestructures i serveis complementaris:

  • Ampliar el manteniment dels camins i els marges laterals d’aquests.

  • Finalitzar la pavimentació dels pocs camins municipals que són de terra.

  • Prestar especial atenció a la conservació de les rieres i barrancs, augmentant la vigilància dels abocaments de residus i retirant els existents.

  • Obrir una oficina d’atenció als pagesos damnificats per raons climàtiques, per ajudar-los a tramitar les reclamacions davant altres administracions.

  • Cada mig any, convocar la Comissió de Seguretat en l’Àmbit Rural que permeti augmentar els recursos destinats a la seguretat al camp.

  • Establir una reunió periòdica amb la Unió de Pagesos de Riudoms per tractar els problemes del sector.

  • Seguir gestionant la Borsa de Finques Agrícoles, posant en contacte els propietaris de les que estan abandonades, amb pagesos interessats en conrear-les.


 Promoció Agrícola:

  • Promocionar la marca “Riudoms, productes agrícoles de proximitat” a través dels pagesos locals i els comerços del poble.

  • Promocionar el consum de productes agrícoles de Riudoms en els menjadors escolars gestionats per l’Ajuntament.

  • Organitzar xerrades per promocionar la compra i consum de productes agrícoles conreats a Riudoms.

  • Ens posarem a disposició dels molins d’oli de Riudoms per actuar d’enllaç amb els grans distribuïdors.


 

Eix 5. Promoció Turística i atracció de visitants.

Durant aquests anys s’han reforçat els contactes amb els representants del turisme japonès a Catalunya. Aquesta feina ens permet proposar un mecanisme que faciliti les visites periòdiques de turistes japonesos a Riudoms.

Paral·lelament, proposem treballar nou material audiovisual per la Casa Gaudí i elaborar dossiers d’activitats pedagògiques adreçades a les visites escolars.

 

Riudoms, pol d'atracció turística (Fotografia CiU Riudoms)
Riudoms, pol d'atracció turística (Fotografia CiU Riudoms)


Eix 6. Taxes i impostos

La prudent gestió econòmica d’aquests anys, ens permet ara proposar noves iniciatives sense posar en risc l’economia municipal:

  • Aplicar una política de contenció en els tributs i taxes municipals i facilitar el pagament de forma més fraccionada.

  • Establir una bonificació de les Plusvàlues de l’habitatge habitual en aquells casos que són generades per la defunció del titular.

  • Reduir l’import de les fiances a dipositar en cas d’obra i garantir que aquestes es retornaran en un termini de 30 dies després de la notificació de l’aprovació del final d’obra.

  • Realitzar un estudi econòmic per tal d’ajustar a la baixa els preus de la Llar d’Infants, l’Escola de Música i les Instal·lacions Esportives.


 

Eix 7. Serveis Socials

La sensibilitat amb els més desafavorits és fonamental per tenir un poble que miri cap al seu futur de forma conjunta i unida. És per això que proposem:

  • Mantenir totes les bonificacions existents actualment, com la del preu de l’aigua en els majors de 65 anys en situació desfavorable; el clavegueram, les escombraries, l’aigua potable i l’IBI en les famílies nombroses i monoparentals; etc.

  • Garantir les aportacions econòmiques pel funcionament dels Serveis Socials gestionats pel Consell Comarcal.

  • Ampliar la iniciativa Bon dia i Bona nit, que actualment truca dos cops al dia a les persones majors de 75 anys que viuen soles, també a les persones de menys edat que viuen soles i que, per raons de salut, necessiten un seguiment.

  • Dotar els recursos necessaris per a garantir els aliments als més desafavorits, prestant especial atenció als més petits i als d’edat més avançada.

  • Habilitar una àrea d’Horts Socials que, a través de Càritas, permeti executar-hi programes d’inserció sociolaboral.


 

Finalment, cal destacar que la totalitat de les accions proposades se sustenten en tres pilars fonamentals que regiran la seva implantació:

  1. La implicació dels veïns a l’hora d’adoptar les decisions corresponents.

  2. No prendre cap decisió que posi en risc la situació econòmica municipal.

  3. Mantenir uns serveis públics de qualitat que garanteixin una bona qualitat de vida a Riudoms.


Imprimir

Si voleu contribuir amb propostes addicionals, podeu fer-nos-les arribar a riudoms@cdc.cat o bé personalment a qualsevol dels membres de la candidatura.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.