Els veïns de l'Hort del Coques indignats

Diumenge 20 de novembre, en algunes cases del carrer sant Sebastià van aparèixer pancartes amb els missatges “Una solució raonable per l'Hort del Coques” o “60 pisos a l'Hort del Coques, la misèria de 8 famílies”. La protesta s'emmarca dins d'un conflicte urbanístic que va començar l'any 2007.

Pancarta a un balcó del carrer sant Sebastià (FOTO: Gilbert Molons)
Pancarta a un balcó del carrer sant Sebastià (FOTO: Gilbert Molons)
Pancarta a un balcó del carrer sant Sebastià (FOTO: Gilbert Molons)
Pancarta a un balcó del carrer sant Sebastià (FOTO: Gilbert Molons)



Del PERI1 (1992) fins el 2007


Des dels anys cinquanta, els veïns que viuen als edificis amb número senar del carrer Sant Sebastià han sabut que, tard o d'hora, els horts que tenen darrere de casa seva serien expropiats parcialment. Per tal d'urbanitzar la zona coneguda com l'Hort del Coques, i amb la prolongació del carrer sant Marc, part d'aquest terreny estava destinat a passar de rústic a urbà, i a ser edificat. Així, el Pla Estratègic de Reforma Interior (PERI1) de l'Hort del Coques està aprovat des de les normes subsidiàries de l'any 1992, segons José Vicente Mir, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Riudoms.

L'any 2007 van començar les obres d'urbanització de la zona. Abans, una empresa constructora, la Immobiliària Delano, va comprar el 56% del terreny comprès entre els horts i el parc de la Sort (Hort del Coques) convertint-se en el soci majoritari d'una Junta de Compensació on també hi participaven els veïns (12 socis, 8 dels quals tenien hort dins del PERI1).

Els veïns asseguren que el govern municipal d'aleshores volia col·locar habitatges de protecció oficial a la zona corresponent als seus horts expropiats. Després de diverses negociacions, els veïns van aconseguir conservar part dels horts, i la part que van perdre anava destinada al carrer sant Marc.

Balcó del carrer sant Sebastià amb pancarta (FOTO: Gilbert Molons)
Balcó del carrer sant Sebastià amb pancarta (FOTO: Gilbert Molons)


Quan el soci majoritari va començar les obres de construcció d'habitatges el 2007, els carrers encara no s'havien urbanitzat i a aquest li faltava el permís d'obres, segons els veïns.

Aquell mateix any als veïns se'ls van establir dates de pagament de les obres d'urbanització dels carrers i dels serveis que, segons diuen, s'eleven fins ara a un total de 3.000.000 €, i que van començar a pagar.

La urbanització dels carrers va causar problemes, segons els veïns. Mentre l'empresa constructora feia un pàrquing de dos pisos es va esfondrar un carrer, augmentant el preu de les obres. Segons Mir, això no va suposar cap cost pels socis minoritaris. Tot plegat, però, va fer que el constructor de la urbanització presentés una demanda contra la Junta de Compensació que no va prosperar.

Arran de la crisi, el soci majoritari, la Immobiliària Delano, va anar a la bancarrota i va deixar 800.000 euros de deute. Els habitatges van quedar en mans dels bancs, primer de Caixa Laietana i després a Bankia. Totes les obres van quedar aturades, i l'empresa urbanitzadora dels carrers, LU.BA.S.A., no cobrava.

Un any després, els socis minoritaris de la urbanització i l'Ajuntament van crear una Junta de Cooperació per canviar el sistema de gestió de l'Hort del Coques. Segons el regidor José Vicente Mir va ser un procés impulsat per tots els socis minoritaris, un tràmit administratiu que ha durat dos anys. El regidor d'Urbanisme defensa que aquesta forma de gestió “està sotmesa a la Llei de Contractes de les Administracions Públiques i, per tant, garanteix l’absoluta informació del procés per part dels propietaris i la lliure concurrència de totes les empreses que vulguin participar-hi”.

Represa de la construcció de 60 habitatges

Després d'un llarg temps amb les obres aturades, amb importants desperfectes, el soci majoritari les tornà a reempendre a principis de la tardor de l'any passat. Segons els veïns, però, les obres d'urbanització dels carrers i d'arribada dels serveis continuen aturades. Avui en dia, els veïns es troben que el soci majoritari està a punt de finalitzar les obres d'una seixantena de pisos, però no han arribat els serveis ni els carrers estan urbanitzats.

Zona de l'Hort del Coques (FOTO: Institut Cartogràfic de Catalunya)
Zona de l'Hort del Coques (FOTO: Institut Cartogràfic de Catalunya)


L'Ajuntament ha demanat als veïns i al soci majoritari que, com a part de la urbanització, paguin la seva part proporcional de construcció de carrers i d'arribada dels serveis a les parcel·les. Per això reclama 200.000€ al total dels veïns, que inclouen el deute amb l'empresa urbanitzadora i una previsió de les despeses d'urbanització dels propers sis mesos.

Les queixes veïnals

Els veïns, d'una edat mitjana de 75 anys, veuen perillar la seva situació econòmica ja que ara se'l reclama entre 4.000 € i 126.000 €. A més a més asseguren que si no poden fer front al pagament que se'ls reclama s'intervindran les seves nòmines i pensions. Asseguren, també, que és injust que se'ls demani una quantitat tan gran de diners per adelantat quan encara no hi ha cap empresa adjudicada per la urbanització dels carrers de l'Hort del Coques.

Les vuit famílies afectades han assegurat a FemSafareig que han intentat parlar amb alguna autoritat municipal, però que s'han trobat amb la negativa. Cansats de recórrer a advocats han decidit fer pública la seva situació, per demanar una solució al seu problema abans de que se'ls acabin els procediments jurídics per retardar el pagament. Segons ells, mai s'han negat a pagar, però assumeixen que no podran fer front a tots els diners que se'ls demanen.

Asseguren que és injust pagar per una “una cosa que ja era seva” i per la inviabilitat de construir 60 pisos en la conjuntura econòmica actual. El regidor d'Urbanisme, José Vicente Mir, assegura que la llei “no és sensible a les circumstàncies personals de cadascú ni al moment econòmic en que s’hagi d’aplicar”.

Dos dies després d'aparèixer les pancartes, Josep Maria Cruset, alcalde de Riudoms, va enviar una carta als afectats per avisar-los que si es volen adreçar a l'administració no dubtin en utilitzar els serveis tècnics i jurídics de l'Ajuntament.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.