El govern espanyol vol aplicar sancions als ajuntaments que no pengin la bandera espanyola

Segons diversos mitjans de comunicació la Delegació del govern espanyol a Catalunya estudia sancionar els ajuntaments que no pengin la bandera espanyola als seus edificis.

Façana de l'Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
Façana de l'Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
La polèmica va començar quan a l'Ajuntament de Sant Pol de Mar (Maresme) va decidir retirar la bandera espanyola del balcó de la casa de la vila. Aquest fet va provocar la reacció de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María Llanos de Luna, que va assegurar que aplicaria sancions si no es restablia la bandera. Arran d'això l'equip de govern de Sant Pol de Mar va penjar la bandera.

Altres casos que s'han produit aquests últims dies són els incidents a l'Ajuntament de Begues (Baix Llobregat), quan un grup de persones van cremar la bandera espanyola i van fer pintades a favor de la independència dels Països Catalans a l'ajuntament.
Façana de l'Ajuntament de Riudoms amb la bandera catalana i la del municipi (FOTO: Gilbert Molons)
Façana de l'Ajuntament de Riudoms amb la bandera catalana i la del municipi (FOTO: Gilbert Molons)

Segons Vilaweb, la Delegació del govern espanyol a Catalunya vol que es compleixi la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que tots els consistoris catalans mostrin la bandera espanyola als balcons dels edificis oficials. La voluntat política de María Llanos de Luna és avisar als consistoris que incompleixen la sentència i en el cas que no es pengi, denunciar aquests ajuntaments als jutjats a través de l'advocacia de l'estat.

Les banderes a l'Ajuntament de Riudoms

A Riudoms la bandera espanyola no es mostra en el balcó de l'Ajuntament. Des de fa 5 anys, ja que abans no hi havia cap bandera, amb el govern de Josep Maria Cruset s'hi mostren la bandera catalana i una bandera amb l'escut de Riudoms als dos màstils de la façana.

El regidor de Convergència i Unió i membre de l'equip de govern com a regidor d'informació municipal, entre altres àrees, Eudald Salvat ha explicat que l'Ajuntament de Riudoms no té constància de cap comunicació oficial al respecte. Tanmateix afegeix que no tenen cap posició política sobre aquesta qüestió.

Pel que fa a Esquerra Republicana Catalunya, el regidor Francesc Xavier Làzaro ha manifestat que no se li ha de donar importància ja que podria ser contraproduent i que s'imposi col·locar la bandera espanyola.

L'altre grup de l'oposició, el Partit dels Socialistes de Catalunya, a través del regidor Marcel·lí Garriga ha declarat que no té cap constància de quan es va decidir no penjar la bandera espanyola, tot i això considera que no és el moment de debatre aquestes qüestions.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.