Qui ocuparà la cadira?

Des de la mitjanit del divendres, els polítics riudomencs enceten aquesta carrera per captar vots de cara a les eleccions municipals del 28 de maig

Paula Montalvo

Periodista

Penjada de cartells d'inici de campanya
Penjada de cartells d'inici de campanya

Cap a quarts de dotze de la nit d'aquest dijous, els carrers estan encara tranquils. Una nit normal, d'un dia entre setmana normal. Aparentment. Toquen tres quarts des del campanar, i la plaça de l'Església es comença a omplir de gent. La majoria, de moment, simpatitzants amb el partit co-liderat: Junts per Riudoms. Ells seran els primers en penjar el cartell i, per tant, ocupen la plaça Petita on hi ha el gran panell de fusta on es fa la primera enganxada. 

"Ja el podrien haver netejat!", escolto entre els assistents. La veritat és que sí, encara hi ha cartells de Convergència i Unió, la CUP o Esquerra de fa anys. Miro el rellotge i queden pocs minuts per les dotze. "I la resta?", penso. Faig mitja volta i veig el gran volum de gent d'Esquerra, que avança en columna de la plaça dels Gegants. Es planten darrere l'estàtua de Gaudí, a l'espera que sonin les campanes. Em continuo estranyant, però dues socialistes apareixen a la plaça i respiro més tranquil·la. Ni rastre del Partit Popular.

 

Fem-ho possible!

 

Cartells de Junts
Cartells de Junts
Sona mitjanit. Junts enganxa primer. Ho fan, com no pot ser d'altra manera, a quatre mans. Són dos candidats, s'ho reparteixen tot al 50-50. Igual que el cartell: les cares apareixen partides, com el mandat si arriben a l'alcaldia. Enganxen dos cartells molt iguals, i em crida l'atenció una cosa: 'junts', però amb les cares separades en un cartell. El segon, amb les cares ben juntes i intentant mostrar una simetria. Això sí, mantenen el lema de campanya que ja han repetit al llarg dels darrers mesos. "Fem-ho possible!". Foto de rigor i discurs motivacional a la plaça per la resta de la candidatura.
 

Més orgullosos de Riudoms

 

Cartells d'Esquerra
Cartells d'Esquerra

El segon torn, per la segona força: Esquerra. En aquesta ocasió, una altra de les cantarelles que més hem escoltat en els seus reclams: "Més orgullosos de Riudoms". En aquest cas, dos cartells principals i ben diferents entre ells. El primer, amb el cap de llista. Un cartell que podríem qualificar de "tradicional" pel que coneixem en l'àmbit electoral. Però el segon és una clara declaració d'intencions. Hi apareixen els set primers de la seva llista, els set regidors que es necessiten per a governar. Segona foto de rigor i tornen ràpidament cap al local per començar a repartir cartells per tot el poble. 

 

Riudoms en marxa

 

Cartell del PSC
Cartell del PSC

Els últims en penjar el seu cartell al plafó són els socialistes. Ells no venen acompanyats d'un gran sèquit com sí han fet les dues grans forces de Riudoms. Igualment, no s'han volgut perdre aquesta arrencada de campanya. Els tres primers noms de la llista estan presents, i no necessiten gaires mans més per a poder penjar el seu cartell. "Riudoms en marxa" encapçala la imatge, al costat de la fotografia de la cap de llista. El segon cartell clàssic d'aquesta campanya. En el seu cas, no s'emboliquen gaire: "Ja continuarem amb l'encartellada demà, som els que som". 

 

Acaba l'encartellada a la plaça de l'Església i continuo sense veure al PP. Tornant cap a casa sí que veig moltes formiguetes treballant perquè, com si fos la Nit de Reis, tots els riudomencs es despertin amb una sorpresa l'endemà al matí: un cartell al fanal de davant de casa. 

Des d'aquest divendres 12 i fins el dia 26 de maig en sentirem a parlar. El 27, dia de reflexió i, el 28, urnes. Però, ara per ara, que comenci la campanya. 

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.