Per l'avellana, el preu que toca!

jzacarias.jpg

Josep Zacarias

El passat mes de gener la Unió de Pagesos vam denunciar els membres de la junta de preus de l'avellana de la Llotja de Reus per haver portat a terme, presumptament, una conducta prohibida per la Llei de defensa de la competència, consistent en la fixació concertada del preu de l'avellana.

Des del mes de setembre de 2011 s'ha vingut observant una diferència important dels preus en origen, entre les principals llotges de Turquia i la Llotja de Reus, diferències que oscil•laven entre 0,46 i 0,68€/lliura d'avellana.

Turquia és avui el màxim productor d'avellana del món, ja que en produeix entre el 60 i el 80% del total. I per aquest fet, els preus en origen de Turquia són els que marquen el preu internacional de l'avellana.

Com a pagès i sindicalista dir-vos que potser ja esta bé la broma. Un sector que fa 25 anys que viu en crisi, i que Catalunya ha passat de 30.000 a 17.000 hectàrees en 25 anys; provocant que les nostres comarques pateixin un abandonament progressiu del seu territori agrari; abocant, en molts casos, a què famílies senceres hagin hagut de canviar la seva forma de vida deixant un sector agrari, estratègic a europa, quasi sense relleu generacional. Aquesta es una mostra més de la indiferència que els nostres responsables polítics tenen vers la pagesia i la bona gestió del nostre territori.

Els nostres números ens diuen que avui els pagesos productors d'avellana poden estar perdent uns 4,5 milions d’euros o el que és el mateix 3.000 euros per productor i any. Vosaltres mateixos! En voleu saber un altre. Doncs bé, Turquia té la producció, però Catalunya hi tenim la principal industria importadora i elaboradora de fruita seca (avellana) del món. És curiós, no? Mentre, els pagesos han hagut d'abandonar avorrits i arruïnats, els altres han fet unes inversions que els han permès presentar-se com a industrials de referència arreu del món.

I tot esperant que el tribunal dicti sentencia, per la campanya que ara som només hi ha una solució possible, que el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, competent en les llotges catalanes, es posi les piles, tal i com ja fa temps li estem demanant des de la Unió de Pagesos, i investigui les seves operacions.

Per acabar, dir-vos quer només ens és possible comparar els preus internacionals de l'avellana de les dues darreres campanyes, i en ambdós casos el preu de la llotja de Reus és el més baix del mercat. I jo hem pregunto, quants anys fa que dura aquesta especulació? ¿No seran pas els mateixos 25 anys que el sector viu en crisi, i que allò de la culpa de Turquia, només era l’excusa per mantenir els preus ensorrats?

VISCA LA DIGNITAT I VISCA LA TERRA!

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.