Mites electorals(I): El vot útil

La campanya electoral acaba de començar i alguns dels partits i corrents polítics ja s'afanyen a entonar allò tant típic de "el vot útil". Depenent de la campanya, el mite s'entona més tard o més d'hora. En aquesta, ningú vol perdre pistonada i la gran majoria de partits s'afanyen a intentar guanyar vots (ja siguin dels seus electors o no) per aconseguir una bona xifra aritmètica el 25-N. Però, s'hem aturat a pensar en el vot útil? Què és i qui el demana?

El vot útil es presenta com la fórmula màgica per no malgastar esforços electorals, fer creure que votar una determinada opció política és la opció més sensata, en realitat, una gran mentida que només ens proposen a les campanyes electorals. Sovint el proposen els grans partits, aquells que durant els darrers anys s'han oblidat de l'elector i ara necessiten novament la seva confiança, tot i saber que la seva manera de fer política no la mereix. Partits que ni tant sols han qüestionat la llei electoral i que cada dia abans d'anar a dormir agraeixen que la llei d'Hondt els sigui favorable.

I per què se l'anomena vot útil? La resta d'electors voten inútilment altres propostes? O pitjor encara, els podem considerar electors inútils? El seu vot no compta igual que els de la resta d'electors? El fet de votar el que vota una majoria fa que el nostre vot sigui més utilitari o que senzillament ens comportem com un ramat d'ovelles?

 

Enric Jódar, estudiant d'Enginyeria Superior de Telecomunicacions a l'UPC.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.