Entendre la llibertat

Des de l’atemptat a Charlie Hebdo, han sigut moltes les veus que s’han alçat per defensar la llibertat d’expressió. A L’Om hem volgut dedicar una portada especial a la reivindicació d’aquest dret bàsic. Tot i amb això, ens volem allunyar de la hipocresia que ha regnat en moltes de les protestes.

És fàcil mirar a l’altra punta del món per denunciar indrets on la llibertat d’expressió no existeix mentre obviem com a casa nostra aquest dret no està estès en la seva totalitat. No parlem de coaccions de poders polítics o econòmics, sinó de les pròpies barreres dels ciutadans. I és que la llibertat d’expressió no es tracta únicament de dir el que un pensa, també s’ha d’acceptar que els altres puguin pensar diferent. Voltaire, en una cita repetida fins a l’extenuació, ho resumia dient “no comparteixo la teva opinió, però donaria la vida per defensar el teu dret a expressar-la”.

I aquesta és l’assignatura pendent a casa nostra. Encara són molts els que callen per no mostrar una opinió contrària a la de la majoria o al que es considera políticament correcte. Encara són molts els que assenyalen, etiqueten o menyspreen a algú pel simple fet de tenir pensaments diferents. Encara és molta la gent esporuguida i amb records d’altres èpoques pronunciant frases com “no et posis amb segons quins temes” o “les opinions millor guarda-te-les per a tu”.

Fins que tot això no desaparegui no podrem fer un escrit defensant la llibertat d’expressió, ja que continuarem vivint en una societat que no l’ha entesa.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.