@CsRuidoms: per una política atrevida i no feridora

El compte de Twitter @CsRuidoms va piular per primer cop el 17 d’octubre, en ple vendaval polític i emocional a Catalunya. És un compte fals, nascut per ridiculitzar Ciutadans i que carrega especialment contra Josep Gañan, un riudomenc que milita en aquest partit polític i que abans ho havia fet a CiU. S’autodefineixen així: “Perfil falso de Colonos Ruidoms. Partido neofalangista y ultranacionalista español. Que no te engañen, Ruidoms es DE Ehpaña #MejorHundidos”.

El compte @CsRuidoms juga molt a confrontar bàndols, al nosaltres i l’ells: independentistes vs unionistes, demòcrates vs fatxes, catalans vs espanyols, etc. I això ho amaneix amb un to foteta i ridiculitzador. Un parell d’exemples:

Tweet

M’intento posar en la pell d’algun dels 845 riudomencs que han votat Ciutadans en les eleccions del 21D. Admeto que em costa, però malgrat això crec que el que tuiteja @CsRuidoms els pot resultar feridor. Fa temps que penso que la política de bàndols, la ridiculització i els atacs feridors no seran la solució de res. Ho podrien ser si un bàndol fos clarament superior a l’altre, però no és així. La hiperventilació emocional i identitària no ens portarà ni un referèndum ni la independència i, per descomptat, no contribueix al ‘Catalunya, un sol poble’ i tampoc a construir una societat més humana.

Just ara s’ha filtrat una carta que el vicepresident Junqueras ha escrit des de la presó d’Estremera en què reflexiona sobre els valors polítics i que m’ha refermat en la inutilitat dels bàndols i els atacs feridors. Hi exposa el següent: “Cadascun dels nostres gestos (…) és una llavor que produirà infinitud de fruit per a les futures generacions. Cada gest de respecte cap als altres consolida la sempre llarga transició de ‘feritas’ a ‘humanitas’. En definitiva, ens fa més humans. (…) Això és el que sempre ha ensenyat la universitat; el que sempre he defensat des de la dedicació política; el que vull que facin les noves generacions… perquè si no és per fer això, qualsevol altra cosa no val res”.

Tornem al cas de @CsRuidoms. És clar que molts dels seus tuits m’arranquen un somriure, però en conjunt i a llarg termini el missatge que escampa em sembla perjudicial. ¿Per què la persona que va crear el compte de @CsRuidoms no va inventar-se’n un que no només critiqués Ciutadans i Josep Gañan, sinó també l’alcalde Cruset, els grups municipals de la CUP i Esquerra o el mossèn del poble?

D’Esquerra podria ridiculitzar la seva incapacitat per presentar una alternativa local que sigui real i creïble; de la CUP i Pere Campiñez, la tristesa que arrosseguen pel mastegot de les eleccions del 21D; del mossèn, el fet d’haver enamorat mig poble. I de l’alcalde Cruset i el PdCat podria ridiculitzar (i denunciar) l’amiguisme, la poca transparència o l’afany de protagonisme.

Dit d’una altra manera, per què amb Josep Gañan tothom s’hi atreveix i, en canvi, no passa el mateix amb el totpoderós alcalde Cruset? Per què @CsRuidoms no ridiculitza tots els polítics riudomencs i especialment els més poderosos? No oblidem que allò realment atrevit i revolucionari és encarar-se amb el poder i qüestionar-lo.

PD1. Als independentistes també ens resulten feridores consignes com “Puigdemont, a prisión!” o “Al osito verás cómo lo van a poner”, en referència a l’entrada de Junqueras a la presó. De fet, l’exili de Puigdemont i l’empresonament de Junqueras són directament una ignomínia.

PD2. Faria bé el compte oficial de Ciutadans a Riudoms (@CsRiudoms) de desbloquejar tots aquells riudomencs, entre els quals un servidor, que no pensem com ells. Tancar-se en una cova i negar-se no només a debatre, sinó a escoltar els arguments d’aquells que veuen el món d’una manera diferent pot ser l’avantsala de l’autoritarisme.

Article publicat originalment a ricardgili.cat.

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.