AUSCHWITZ

ventura.jpg

Ventura Gili

Aquests dies s'ha commemorat els 70 anys de l'alliberament del camp d'extermini nazi d'Auschwitz. Si no heu tingut l'oportunitat de llegir la trilogia sobre l'estada en aquest camp de concentració, de l'escriptor italià d'origen sefardita Primo Levi, us la recomano fermament.

Es tracta dels llibres “Si això és un home”, “La treva” i “Els salvats i els enfonsats”. Primo Levi va viure l'experiència dramàtica d'estar internat durant una llarga temporada en un camp de concentració nazi durant la segona guerra mundial i fruit d'aquesta estada, anys més tard, va escriure i publicar les seves vivències en els llibres que he citat.

Han estat editats en català de forma molt curosa per Edicions 62 en la col·lecció El Balancí i amb la seva lectura us fareu una idea molt aproximada de com es vivia el dia dia dins d'aquests monuments de la iniquitat humana. És important que les noves generacions coneguin de primera mà fins on pot arribar la maldat humana de forma col·lectiva. Es per això que caldria veure, almenys una vegada alguns d'aquests camps, per copsar-ho de forma directa.

Vaig estar, junt amb la meva muller, de visita, ja fa bastants anys, al camp de concentració de Mathaussen a Àustria, lloc on hi van morir milers d'exiliats espanyols i catalans i quan vam acabar el recorregut no vam poder evitar que se'ns fes un nus a la gola pel que acabàvem de veure, sensació que ens va durar la resta del viatge.

Convé conèixer i recordar, doncs, aquests tristos fets i així, de ben segur, evitarem que tornin a succeir.

Article d’opinió publicat a L’Om, Revista de Riudoms número 518

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.