Gaudí i Riudoms protagonitzen una exposició a la Xina

A la ciutat de Shenzen s'hi pot visitar des de fa uns dies l'exposició "The sounds of Gaudí in Riudoms", una mostra que parla dels orígens de l'arquitecte i de Riudoms.

Fotografies de Riudoms de lexposició The sounds of Gaudí in Riudoms
Fotografies de Riudoms de lexposició The sounds of Gaudí in Riudoms

La ciutat xinesa de Shenzhen és des de fa uns dies la seu de l'exposició The sounds of Gaudí in Riudoms ("Els sons de Gaudí a Riudoms"), una mostra que parla sobre la relació de l'arquitecte amb els seus orígens i amb l'entorn físic que l'envoltava durant la seva infantesa i joventut, que li van servir d'inspiració per a les seves obres. Es tracta d'una exposició organitzada per un promotor xinès que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Riudoms i el suport de les autoritats xineses.

L'exposició conté tres grans elements. D'una banda, fotografies de Riudoms i del seu entorn, sobretot dels punts més representatius del poble i de l'origen de Gaudí, com la plaça de l’Església, la casa pairal de la seva família a Riudoms (actualment convertida en el museu ‘Casa Pairal Gaudí’) o el Mas de la Calderera, així com fotografies amb elements naturals que van servir d'inspiració a Gaudí. En segon lloc, es poden veure també maquetes i elements de gran format que evoquen els elements de la natura que Gaudí veia de petit, com caragols, arbres o plantes. Hi destaca sobretot una paret de quaranta metres de llarg que representa la pedra del paisatge del Baix Camp. I, finalment, una sèrie d'escultures de gran format de l'artista Josep Cerdà que contenen sons de Riudoms. Aquestes escultures -que encara no formen part de la mostra però s'hi incorporaran properament- estan fetes de manera que el visitant pot escoltar els sons apropant-hi l'orella. Per exemple, els Armats de Riudoms durant la Setmana Santa, el so de dels correfocs de la Colla de Diables de Riudoms i altres sons de la natura, des de la riera de Maspujols fins al mar. Són sons que ha gravat Cerdà i els ha integrat dins les escultures.

En total, l'exposició ocupa uns 2.000 metres quadrats i està ubicada a la planta 49 del Sky Museum de Shenzen, una ciutat de 17 milions d'habitants i una de les més importants del país. Es podrà visitar fins al mes de maig.

L’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, ha destacat que “l’exposició ha estat possible gràcies als contactes que tenim en el món cultural, que ens han permès teixir una aliança a la Xina i tirar endavant aquesta projecte, que esperem que ens permeti obrir altres portes beneficioses pel nostre poble”. Des de l'Ajuntament asseguren que, en paral·lel a l'exposició, també s'està treballant altres vies de col·laboració amb aquest país asiàtic vinculades amb els productes riudomencs, el turisme i la cultura. Un exemple és que properament es preveu exportar un primer lot d’ampolles d’oli d’oliva de la Cooperativa Agrícola de Riudoms cap a la Xina.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.