Descobreixen un nou tram de la Muralla Medieval de Riudoms

El tram, de vuit metres de llargada, ha estat localitzat durant unes obres en una casa privada del carrer Sant Jaume

Paula Montalvo

Periodista

Nou tram descobert de la muralla medieval de Riudoms
Nou tram descobert de la muralla medieval de Riudoms

La construcció d'una casa al nucli antic ha permès deixar al descobert la muralla medieval de Riudoms. Es tracta del tram més destacat del qual es té coneixement a la vila. En concret, és un mur de 8,25 metres de llarg i 3,42 metres d'alçada, amb parts on es veu clarament la pedra i altres recobertes de calç. 

Aquesta troballa ha estat certificada per l'arqueòloga del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que n'ha fet l'informe corresponent. Fins a l'actualitat, ja es tenia coneixement de l'existència de la muralla medieval del poble, com també hi havia petits fragments localitzats. En aquesta ocasió, però, és la primera vegada que s'ha documentat un tram de dimensions considerables. 

La muralla medieval de Riudoms té els seus orígens al segle XIV. A banda de les mides d'aquest mur que s'ha trobat, també s'ha detectat un espai d'uns 2 metres d'amplada que podria correspondre, segons l'informe, al pas de ronda de la muralla: la part superior de la muralla per on es podia circular a peu. 

Nova casa al carrer Sant Jaume número 22-24

El tram descobert està situat al carrer Sant Jaume, als números 22-24. En aquesta ubicació s'hi han enderrocat dues cases antigues per construir-hi un nou immoble. Aquesta obra ha deixat a la vista el tram de muralla medieval.

A hores d'ara, es pot veure al fons del solar, ja que en el seu moment la muralla era el marc que delimitava la construcció de les cases que es construïen dins la muralla. A més, es va utilitzar com a paret mitgera entre la línia de cases construïdes al carrer Sant Jaume i les del carrer Sant Pere, situat a darrere. 

Gràcies a la col·laboració de la propietat privada d'aquest terreny, la muralla es conservarà i quedarà integrada i a la vista dins la casa que s'està construint. Concretament, quedarà al fons de la planta baixa i es podrà veure des de l'entrada de l'habitatge. Per tal que això sigui així, s'ha modificat el projecte inicial de construcció, que preveia dividir la planta baixa en dues estances. Ara, amb la muralla descoberta, quedarà una sola estança de grans dimensions. 

Les obres de construcció d'aquesta casa estan previstes que finalitzin a finals d'aquest 2024. Llavors, l'Ajuntament de Riudoms amb coordinació i la col·laboració dels propietaris organitzaran diverses visites per ensenyar la muralla i explicar els seus orígens medievals a tothom qui tingui curiositat. 

Visita d'obres al tram descobert de la muralla medieval de Riudoms.
Visita d'obres al tram descobert de la muralla medieval de Riudoms.

L'Ajuntament aposta per la conservació del patrimoni

Encara que ja hi ha coneixement d'altres trams de muralla arreu del municipi, encara que siguin de menor dimensió, no s'ha fet mai cap tasca de conservació ni documentació sobre aquests. 

Segons el consistori, des que el passat mes de juny de 2023 es va tenir coneixement d'aquest nou tram, s'han fet les reunions i gestions pertinents entre Ajuntament, propietat i Generalitat per a certificar-ne l'autenticitat i donar la protecció necessària a aquest patrimoni. 

De fet, l'Ajuntament ha anunciat que d'ara endavant continuaran amb dues línies de treball. D'una banda, per a garantir una bona protecció normativa de la muralla de Riudoms per tal d'assegurar que futures noves troballes no puguin ser malmeses i que es conservin en bon estat. Això s'assoliria amb una catalogació per part de la Generalitat, la qual ja s'està treballant entre aquesta institució i l'Ajuntament de Riudoms.

D'altra banda, també buscaran nous trams de muralla medieval per a registrar-los i protegir-los. De fet, el mateix informe que ha emès la Generalitat per aquesta troballa assegura que és altament probable que existeixin altres trams de muralla encara conservats. En aquesta línia, també s'intentarà deixar, en la mesura del possible, algun tram visible des del carrer perquè tothom els pugui visitar des de la via pública. 

L'alcalde de Riudoms, Ricard Gili, present en la visita d'obres ha remarcat que "la conservació del patrimoni local és una prioritat, l'hem de conèixer, protegir i explicar". Afegeix que "el patrimoni són les nostres arrels i un element essencial de la nostra projecció com a comunitat". El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Riudoms, Jordi Gallissà, també ha visitat el punt de la troballa, i apunta que "des del consistori estem treballant en diversos fronts per fer aflorar i conservar patrimoni des de Riudoms fins ara desconegut. La troballa de la muralla és un pas destacat en aquest camí. Per això, agraïm tant als propietaris de l'immoble on s'ha localitzat com a la Generalitat per tota la predisposició i la bona feina". 

Origen i evolució de la muralla de Riudoms

L'origen de la muralla de Riudoms cal emmarcar-lo en l'any 1374, quan en plena guerra amb Castella, el rei Pere III el Cerimoniós va ordenar construir muralles als pobles o reparar les existents. Per això, trobem muralles similars a la de Riudoms en altres municipis del Camp de Tarragona com Valls, Constantí o Alcover, entre d'altres. Posteriorment, ja al segle XVI, el virrei de Catalunya va concedir a Riudoms el dret d'imposar un tribut sobre alguns articles de consum amb l'obligació de destinar-ne els beneficis a la reedificació de les muralles. 

Segons investigacions dels historiadors Eugeni Perea i Jordi Morelló, la muralla de Riudoms tindria un perímetre de més de 900 metres, envoltava tot el nucli antic del poble i també incorporava diverses torres de guaita. A mesura que van avançar els segles, el model de guerres va canviar i el nucli urbà de Riudoms es va expandir cap al segle XIX. És per això que la muralla i les torres de defensa es van anar enderrocant i els seus entorns es van urbanitzar. 

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.