Cal Massó, una casa pairal històrica

La casa es va presentar públicament al poble el dia 14 de juny per primera vegada en un acte amb convidats, entitats locals i personalitats del món de la història i la cultura.

Elena Domingo

Periodista

Menjador de Cal Massó, amb la decoració i mobiliari de l'època
Menjador de Cal Massó, amb la decoració i mobiliari de l'època

Al carrer Major, al costat del Casal Popular La Calderera i camuflada entre altres cases antigues del poble, s'hi troba una petita joia amagada: Cal Massó. És una casa antiga, propietat de la família Gomis Blanch, que conserva dos elements pràcticament únics a Riudoms. El primer són no un, sinó dos arcs medievals, que estan integrats a l'edifici i que recentment s'han restaurat. Avui en dia són poques les construccions al poble que conserven arcs medievals com aquests. I la segona gran joia que caracteritza Cal Massó és la planta noble, el pis principal, que manté la decoració, el mobiliari i l'enllumenat d'una casa pairal del segle XIX i principis del segle XX pràcticament intacta.

Per primera vegada, aquest patrimoni es va presentar públicament al poble el dia 14 de juny, davant d'un grup de convidats, entre entitats locals i personalitats del món de la història i la cultura. I és que la família, encapçalada pel matrimoni de Pere Gomis i Misericòrdia Domènech, han decidit museïtzar l'espai i fer-lo visitable. De moment, es podrà veure dos cops l'any: per Sant Antoni de Pàdua el 13 de juny i durant la Nit dels Museus. Aquest 2024, com que els dos esdeveniments ja han passat, la casa farà una jornada de portes obertes excepcional coincidint amb la Festa Major de Sant Jaume.

Entrar a Cal Massó és com fer un viatge en el temps. Una tartana dona la benvinguda als visitants a la planta baixa, darrere d'una gran portalada. Pujant per les escales s'arriba fins al primer pis, on la família ha creat un petit espai per a actes i on es pot veure el primer arc medieval que conté la casa. Aquí es mostra un plànol inèdit del Riudoms medieval que ha dibuixat el pintor reusenc Josep Maria Gort, a partir de les consideracions de diversos historiadors locals. També hi ha exhibits altres elements de gran interès, com la vitrina dels banderins, un moble que hi havia ubicat al Teatre dels Republicans de la Plaça de l'Església: un teatre que va impulsar Antoni Massó inspirant-se en el Teatre Fortuny de Reus.

PXL 20240615 171708039
Pere Gomis durant la presentació de la casa, el 14 de juny, davant d'un grup de convidats

Pujant el tram d'escales següent s'arriba a la planta principal de la casa, on hi vivia antigament la família. Aquí sí que la sensació és d'haver quedat atrapat en el temps. La gran majoria de coses són originals d'una casa burgesa del segle XIX: decoració, mobiliari i il·luminació. Destaca, per exemple, una gran sala d'estar presidida per la imatge de Sant Antoni: una imatge que, antigament, la família havia cedit perquè sortís en processó pels carrers de Riudoms i que es va salvar de la guerra -i que va protagonitzar, fins i tot, un litigi-. O també el menjador, amb unes grans banyes d'ivori envoltant la llar de foc.

El fundador de Cal Massó va ser Antoni Massó Montagut, empresari vitivinícola, amb una gran passió pel teatre i la cultura, que va crear a Riudoms una petita colònia urbana formada per tres cases. La principal, on hi vivia ell amb la seva família, és la que ara s'ha museïtzat. Les del costat, que també eren propietat seva, eren pels treballadors de la vinya, i avui en dia són habitatges independents. El pis principal de Cal Massó va estar habitats fins els anys 70, quan va morir l'àvia dels actuals propietaris, Raimunda Massó. Els seus fills van aconseguir salvar el patrimoni de la casa d'una subhasta que gairebé suposa la pèrdua i el desballestament de tot el pis noble.

El seu net, Pere Gomis Blanch, ha estat ara el promotor d'aquesta redescoberta de Cal Massó. Durant la presentació, Gomis va expressar la "satisfacció per fer d'aquesta casa pairal un espai visitable". Diversos historiadors, com Eugeni Perea, Ezequiel Gort, Josep Maria Santamaria, Eduard Juncosa o Josep Maria Sans van qualificar la jornada de "històrica" pel poble de Riudoms, tant per la descoberta i conservació dels elements medievals com per l'obertura d'un "túnel en el temps" cap a la vida quotidiana de la burgesia de l'època a través de l'habitatge principal de la casa. L'alcalde, Ricard Gili, va donar les gràcies a la família i va assegurar que treballaran "per garantir una bona conservació d'aquest patrimoni".

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.