2701 riudomencs participen al procés del 9N

Aquest passat diumenge 9 de novembre, fins a 2701 riudomencs van apropar-se a l'Institut Joan Guinjoan per participar al procés participatiu sobre la Independència de Catalunya.

Jesús Torres

Vitivinicultor

urna.jpg
urna.jpg
Després de setmanes i mesos de preparació, per part de la Generalitat de Catalunya així com els partits i entitats procunsulta, aquest passat diumenge 9 de novembre va tenir lloc a totes les poblacions del país el dia principal de votació del Procés de Participació Ciutadana "en què els catalans i les catalanes i les persones residents a Catalunya poden manifestar la seva opinió sobre el futur polític de Catalunya".

En les últimes setmanes, la campanya s'havia intensificat a Riudoms per part de l'Assemblea Nacional Catalana, que va organitzar diversos actes i accions, així com els diversos partits locals: ERC, CUP i CiU. Les darreres activitats de Riudoms per la Independència van ser una xerrada sobre el futur de les pensions a càrrec de Jordi Romeva (Cercle Català de Negocis) que va aplegar dos centenars de riudomencs i la projecció de la pel·lícula documental L'Endemà al Casal Riudomenc. Aquestes iniciatives van servir per promoure la participació i el doble vot afirmatiu a aquesta consulta no referendària entre els veïns de Riudoms.

El dia clau: el 9N

Minuts abans de l'obertura (FOTO: Enric Jódar)
Minuts abans de l'obertura (FOTO: Enric Jódar)

El diumenge, més d'un centenar de persones es van aplegar a l'Institut Joan Guinjoan a les vuit del matí, cridats per l'Assemblea Nacional Catalana, per tal de garantir que les urnes obrissin amb normalitat a les nou del matí, mentre els voluntaris constituïen les meses de votació. Una vegada obert l'espai de votació i interrompudament, es van començar a recollir les paperetes dels riudomencs, que van exercir el seu dret de participació a les sis urnes que hi havia disposades. Durant el matí hi va haver molt bona participació, arribant als 1010 vots a les 12 del migdia.

Durant la tarda va continuar el bon ritme de votació, mentre els voluntaris de Riudoms per la Independència van disposar dos punts de recollida de signatures per denunciar l'Estat Espanyol internacionalment. Aquesta recollida de signatures, feta a tot el país, pretén fer una denúncia davant dels principals organismes internacionals per tal de plasmar "la negativa permanent de l'Estat Espanyol a fer possible l’exercici del dret a decidir del poble català".

Cap a les 8 del vespre, més de dos centenars de persones es van aplegar a les escales del gimnàs de l'Institut (espai habilitat per la votació) per seguir el recompte. Després de que els voluntaris i gestors recomptessin les votacions, el coordinador de la votació Carles García va anunciar els resultats als assistents al recompte, que el van rebre amb forts aplaudiments. L'alcalde, Josep M Cruset, també va explicar que les sis urnes utilitzades es guardarien, amb la signatura dels membres de la mesa, a l'Arxiu Municipal.

Les dades que va donar la organització a Riudoms van ser: 2701 persones van exercir el seu dret a vot, un 49,64% del cens cridat a aquesta contesa. Les diverses opcions van tenir els següents vots:






































OpcióVotsPercentatge
Sí Sí235687'26%
Sí No1134'18%
Sí blanc341'25%
No1154'2%
Blanc150,55%
Altres672'48%

 

Aquesta participació es queda prop dels 3.288 vots recollits en les eleccions autonòmiques del 2012 i superen els 2.235 vots recollits en les eleccions europees d'aquest any. Durant els propers 15 dies, els riudomencs que no hagin pogut exercir el seu dret a vot, podran fer-ho a les Delegacions de la Generalitat de Catalunya. La més propera a Riudoms és la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, al carrer de Sant Francesc, prop de la Rambla Vella. En quant a la recollida de signatures, Riudoms per la Independència va recollir més de 2000 adhesions a la denúncia internacional contra l'Estat Espanyol.

Expectació del recompte (FOTO: Jesús Torres)
Expectació del recompte (FOTO: Jesús Torres)

L'impacte a les xarxes socials

Durant al jornada d'ahir, hi va haver molta emoció entre els riudomencs participants a aquest procés. Això es va fer palès en el ressò que va tenir el seguiment d'aquest mitjà a la xarxa social facebook o twitter, així com les desenes de fotografies que els riudomencs van compartir als seus perfils, mostrant el moment del vot o altres imatges relacionades.

Des de FemSafareig.cat - L'Om, Revista de Riudoms, es fa una crida a tots els riudomencs a que facin arribar les seves fotografies del 9N per tal de poder-ne fer una galeria gràfica que també es recollirà en el proper número de la Revista. Podeu fer arribar les imatges a info@femsafareig.cat.


Galeria fotogràfica del procés participatiu del 9N


Fotos de Jesús Torres

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.