Societat

Un projecte consolidat, nous reptes per aconseguir

FemSafareig Redacció 02/06/2013
portada-Om501.jpg



El primer número de la revista L’Om va sortir al carrer l’any 1968. En aquell temps, Riudoms era molt diferent de com és ara. Un poble de prop de 4.000 habitants, majoritàriament agrícola, immers en el context polític del franquisme. Un poble on, com a molts altres, la llibertat de premsa era limitada i no es podien crear mitjans de comunicació sense passar el filtre i la mirada del règim. L’Om va veure la llum el novembre de 1968, amb un número de 12 pàgines, bilingüe, sense color ni fotografies, després d’un camí que no va resultar gens fàcil.

Les persones que escrivim aquestes línies no havíem nascut quan va aparèixer al carrer el primer número de L’Om. La revista que nosaltres hem conegut és molt diferent d’aquella que van veure néixer els nostres avis i van fer seva els nostres pares. Però com en les generacions anteriors, la revista L’Om ha estat una peça fonamental de la nostra vida i de la nostra identitat com a riudomencs.

Alguns diuen que som la primera generació digital, i probablement tinguin raó. Motivats per portar a terme un projecte propi que relacionés la xarxa i el poble, per les festes dels Barris de 2011 un grup de joves vam posar en marxa el projecte www.femsafareig.cat. Anys enrere, abans de l’arribada de les rentadores, els safarejos eren espais públics on es feia la bugada, lloc de trobada de moltes dones per rentar la roba i per comentar, al mateix temps, tot allò que es movia pel poble. A partir d’aquesta idea, la de parlar i donar veu a tot allò que es movia al nostre entorn, vam posar nom a un projecte que pretenia omplir el buit de la informació i l’actualitat de Riudoms a Internet i a les xarxes socials.

Per FemSafareig han passat més de 50 persones, entre redactors i col·laboradors, a més d’una llista incomptable de persones que han cedit el seu testimoni, les seves opinions i les seves fotografies per algun reportatge, notícia o entrevista. Des d’aquí volem agrair públicament a totes aquestes persones la seva col·laboració a fer gran el projecte.

Dos anys després de l’inici de FemSafareig als seus membres se’ns ha presentat l’oportunitat de fer-nos càrrec de la revista L’Om. En moments de crisi econòmica, de replantejament dels models tradicionals de mitjans de comunicació i de sotracs importants en el món de la publicitat, fer el salt d’un diari digital a una revista en paper pot semblar una aventura arriscada. Vivim moments complicats. Però en temps de crisi, quan sorgeixen noves problemàtiques, quan les solucions als conflictes que ens han servit durant anys ja no tenen cap efecte, quan la societat es veu obligada a canviar de prioritats, és també quan la informació esdevé més necessària. La desaparició forçada de molts mitjans de comunicació al nostre país des de l’inici de la crisi, l’any 2008, és un sotrac que ens fa a tots una mica més pobres. Ara, més que mai, la societat necessita entendre les claus de tot allò que passa al seu voltant, i sense mitjans de comunicació, això és encara més difícil. En aquest context, la revista L’Om és més necessària que mai.

Comencem aquesta aventura amb el número 501, una xifra simbòlica. Després de 500 revistes i 45 anys d’història, el repte ja és una realitat. Des d’aquestes línies volem donar les gràcies a totes aquelles persones que van fer néixer L’Om, a tots els directors i col·laboradors que l’han tirat endavant al llarg dels anys i molt especialment a aquells que ens van venir a trucar la porta, fa uns mesos, per oferir-nos allò que cap de nosaltres s’hauria imaginat mai.

La revista que us oferirem a partir d’ara intentarà ser un reflex modest del periodisme en el qual creiem. Un periodisme adaptat als nous temps, que permeti explotar al màxim les possibilitats dels dos principals suports avui en dia (paper i digital) i que sigui d’interès per a tots els riudomencs, grans i joves, tant d’aquells que viuen dins com fora del poble. FemSafareig no desapareixerà. A la nostra web i a les nostres xarxes socials continuareu trobant-hi breus d’actualitat, alguns reportatges, articles d’opinió, galeries de fotografies... Tot allò que ens permeti donar-vos el gran i polifacètic món de la xarxa. L’Om, en canvi, es reconvertirà per oferir reportatges i entrevistes en profunditat, noves seccions temàtiques i un nou format de columnes d’opinió, sense renunciar, també, a l’actualitat de cada mes.

El nou L’Om no és un projecte tancat. Volem comptar amb la col·laboració i l’empenta de tota la gent del poble que tingui alguna cosa a dir, per petita que sigui. Volem que tothom es pugui sumar a nosaltres per tal de portar endavant la revista, perquè creiem que podem tirar endavant un projecte periodístic de qualitat sense renunciar a la participació ciutadana. I volem fer-ho respectant, donant suport i col·laborant amb la resta de mitjans de comunicació del nostre poble, de manera que junts puguem construir un Riudoms fort i plural.

La revista que avui presentem i signem potser no serà igual a la publicació que veureu d’aquí a uns mesos. Som conscients que ens caldrà posar-nos en marxa i recollir moltes opinions abans de trobar el model de revista més adaptat a allò que Riudoms vol i necessita. Us demanem una mica de paciència. Comencem amb moltes ganes de tirar endavant, però no tenim a les nostres mans la fórmula màgica: l’actualitat té tantes cares com persones hi ha al món per interpretar-la.

Gràcies a tots!